Antal Nimród, anno hazatérve bigjueszéjből, megmutatta hogyan lehet itthon is, kinti mintára jó filmet csinálni. Ezt hívták Kontroll-nak. Aztán visszment és azt is megmutatta, hogy egy friss magyar rendező is tud nagy halivudi sztárokat dirigálni. Ezt hívták Vacancy-nak (Elhagyott Szoba). Azt nem tudom, hogy ezek után ezt a Szállítmányt (Armored) kinek szánták. Na jó, nem kell szégyellni, sőt. Ámbátor ez csak egy sima iparos munka - nagy nevekkel, B-jelleggel.

Az igazság az, hogy szajkózom itt, hogy figyeljünk a magyar filmesekre, meg drukkoljunk a magyar filmnek, meg etc. Most meg némi cinizmussal közeledek Antal Nimród felé, pedig azért ez nem így van. Hazánk fia teszi amit tennie kell. A Szállítmány büdzséje 25millió amerikai ropi, ennek megfelelően lehetett dönteni mit pakolnak bele. Hát ők nagy neveket húztak ki a kalapból, így hatalmas technikai csinnadrattára senki ne készűljön. Az kimerül egy gyengébb autósűldözésben.

Laurence Fishbourne, Matt Dillon, Jean Reno, és befigyel még Skeet "Sikoly" Ulrich, Amaury "prisonbreak szukré" Nolasco és Milo "peterpetrelli" Ventimiglia a képletbe. Tehát azért rátenyereltek az arcokatakarok gombra erőteljesen. A főszereplő Colombus Short-ot meg konkrétan a kutya nem ismeri. Ők alkotják a EagleShield Security biztonsági cég pénzszállításra szakosodott munkavállalóit. És mivel pénztfurikázni kint sem aranybánya, a srácok úgy gondolják, hogy ők bizony megbuggantják az év legzsírosabb szállítmányát. Igen ám, de a képletbe ajjaj kerül, így minden számítást borítva egy elhagyatott gyártelepen kénytelenek eldönteni hogyan oldják meg a problémájukat. Egymás között.

Ezzel az alapfelállással nincs is semmi gond. Igazi rablós-futós anyagnak tűník, ergo egy heist-filmről beszélünk. Csakhogy annyira átment a dolog biztonsági játékba (haha) Antal részéről, hogy nemhogy egyéni rendezői stílust nem látunk, de egy gramm izgalmat sem - vagy legalábbis nagyon keveset. A majdnem A kategóriás színészgárda nélkül, a film maximum DVD polcra lenne elég. A "nagy" nevek közül Jean Reno-t inkább marketingfokozó részmunkaidős posztra hívták meg, baromira háttérszerepe van, Morpheus meg úgy elhízott, hogy nagyon. Ehhez hozzávehetjük még Andrzej Sekula-t aki (és látszik is) anno Tarantino Kutyaszorítóját is fényképezte ugyan, de most az ő munkája is a biztos tutira volt elég, semmi plusszt nem hozott. Alapvetően a legnagyobb probléma a forgatókönyvvel van, hiszen ott vérzik el összességében az egész sztori. A dramaturgia visszájára sül el: a főszereplőért kéne izgulnunk, de ez sajnos nem működik. Hiteltelen karakter és dialógusok, gyenge színészi játékkal kombinálva sosem jók. A rosszfiúk iránti szimpátia sajnos sokkal erősebb, és ezzel nem is lenne baj, ha ezt akarták volna. De nem, és emiatt dől a vár. Emellett így, az izgalom-faktort sem tudják kihasználni, szóval a végeredmény egy laza középszer.

Szummázva: a Szállítmány egy B-Movie feelingjével, és majdnem A kategóriájú színészekkel operáló ellopjuk, de megdőlünk minimal akciómozi. Egyszer megnézed és gyorsan elfelejted. Hatdarab csillag száll Nimród úr furgonjára.

∑: **********

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

datika · http://thereview.blog.hu/ 2010.01.30. 19:57:26

miért van az, hogy a poszter alapján már nem tudom komolyan venni a filmet... (pítá petreji!!... flájin men!! shúú shúú!!! :D)
süti beállítások módosítása