Na ez van, ha bízva bízik az ember. Eleve csodálkoztam, amikor halottam a hírt, hogy a szlovákok, cseh támogatással elkészítették a Báthory-legendáról szóló "szuperprodukciót". A mintegy 4 milliárd forintból, azaz csaknem húsz millió dollárból összepakolt dráma, minden, csak az nem, amire vártam.

Rögtön az elején szeretném megjegyezni, hogy valójában nagyon szimpatikus lépésnek tartottam északi szomszédaink részéről, hogy egy magyar grófnőről forgatnak nagyköltségvetésű, nemzetközi produkciót. Báthory Erzsébet a három részre szakadt reneszánsz magyarország idejében, a nagyhatalmú Nádasdy Ferenc özvegyeként élte életét. A legenda szerint (illetve a Guinness Rekordok könyve szerint) a történelem legvéresebb kezű női gyilkosaként tartják számon - az más kérdés, hogy lényegében a mai napig nincs megfelelő tárgyi bizonyíték ennek realítására. Végeredményben, ha nem a történelmiség állna a film középpontjában, akkor nem is lenne különösebben zavaró.

A gond csak az, hogy a film veszett módon próbál a hitelességre alapozni. Látszik, hogy számtalan helyszínen forgattak, röpködnek a korabeli történelmi személyíségek nevei, a színészeket és a díszleteket próbálták autentikusan prezentálni. És igen, a próbáltákon van a hangsúly. Mert ennyi pénzből érthetetlen, hogyan nyúlhattak ennyire mellé. Mondom, a történelmi hűség az hagyján, de aki ebből a filmből akar történelmet tanúlni, az most felejtse el, mert hogy ha nincs meg az alap töri tudása, akkor egy grammot nem fog megérteni a XVI. századi felállásból. Az sajonos nem elég, hogy bedobnak egy-egy nevet és kétmondatos összefüggésekkel operálnak. Ezután rögtön áttérhetünk a másik forgatókönyvvel kapcsolatos problémára, miszerint a Báthory, nem hogy hiteltelen, de még közhelyesen vontatott, és lényegében totálisan érdektelen is egyben. Egyszerűen nincsenek karakterek akikért izgulni lehetne, és még maga Erzsébet sincsen rendesen felépítve. Kapunk egy asszonyt, akit férje terhesen brutálisan megerőszakol, így az asszony elvetél, majd két percre rá mindketten úgy kezelik a dolgot, mintha a papa csak véletelenül leverte volna a vázát. Báthory Erzsébet vérengző, szadista oldalát ugyan próbálják ábrázolni, de a két és fél óra alatt, mégsem ez a kép marad meg a nőről. Nincs súlya tetteinek.

Hozzáteszem, a két főszereplő, a grófnőt játszó Anna Friel és Thurzó Györgyöt játszó Karel Roden, kimagaslik a többi statiszta színtű színészi képességekkel rendelkező "jelenlevő" közül. Franco Nero 2 perces beugrása, meg sajnos semmi jóra nem emlékeztet.

A végére sikerült hagynom a két legklasszabb dolgot. Az első, a díszletek és a kosztümök minősége és hitelessége. Ezzel, most lehetne vitatkozni, mert a kosztümök megkreálását a Taxidermia jelmeztervezője, Patkós Júlia irányította, és hozzáértők szerint megfelelőek voltak kivitelezésben, számomra (és ez lehet a letaglózó operatőri munka miatt is) mégis orbitális "B" kategóriás tvfilmre hajazott az egész látvány, valahogy egyszerüen nem passzoltak a dolgok. De nagyon nem. 

Ami viszont mindennek a non plus ultrája, az a nyelvezet. Szlovákok, egy magyar történelmi-fantasyt forgattak angol nyelven. Ez szuper, ha nem a forgatás előtt gyakorolták volna be a kiejtést a színészek. Tisztelet a kivételnek, de 90%-ban olyan órmótlan dialektikát kapunk, aminél az "orosz" kiejtés is hallgathatóbb. Csak egy dolgot nem értek, ennyi pénzből miért nem szinkronizálták legalább le. Mert ez így, nemhogy hiteles nem volt, de a háttérben "autentikusnak" szánt "akurvanyád, ez közel volt" beszólások már a komédia határait súrolták. (amit nem mellesleg, egy oldalszálról is megkapunk, ugyanis a helyi szerzetes-titkos ügynök, MacGayver stílusban nyomja az inkább röhejesnek érzékelhető találmányait - tiszta Monthy Python!)

Szummázom. Kerüld el, hagyd a francba, olvass könyvet! Azért kap 4 csillagot, mert az operatőrnek voltak jobb pillanatai, a két színész legalább próbálkozott, meg.. ennyi.

∑: **********

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sg-peet 2010.01.24. 23:12:25

Köszi DelMare! Messze elkerülöm a filmet!

Peet
süti beállítások módosítása